naar nieuwsoverzicht
6 juni 2023

Crossmedia Design-studenten aan AKI ArtEZ maken geschenk voor de Koning

Eline de Boer en Irene van Dijke, eerstejaars Crossmedia Design-studenten aan AKI ArtEZ in Enschede, maakten een geschenk voor de Koning namens de Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau (GVON). Koning Willem Alexander nam het geschenk afgelopen vrijdag in ontvangst in Paleis het Loo, waar gevierd werd dat de GVON 100 jaar bestaat. De koning is beschermheer van de vereniging, die ruim 7000 kunstwerken beheert en ongeveer 400 leden heeft.

Praktijkproject voor AKI-onderwijs

De GVON zocht begin dit jaar contact met ArtEZ AKI in Enschede, met het verzoek om een geschenk voor de koning te maken dat representatief kon zijn voor haar grote collectie kunstwerken. Van het geschenk moesten bovendien 100 kleinere replica’s gemaakt kunnen worden, als herinnering voor andere jubileumgasten.  

Docent Chris Slutter ging met de eerstejaars studenten Crossmedia Design aan de slag. Er ontstonden negen interessante ontwerpen, die aan de vereniging werden gepresenteerd. De leden kozen uiteindelijk voor het ontwerp van Eline de Boer in samenwerking met Irene van Dijke: een vaas waarin klassieke elementen met nieuwe technieken (3d-printen) worden verenigd. De keramieken vaas is met de hand gemaakt en gescand, waardoor de 3d-laag perfect past op elke ‘imperfectie’. Hierdoor krijgt zelfs de gelikte 3d-printtechniek een handgemaakte touch. De patronen zijn afkomstig van kunstwerken uit de collectie van de vereniging.

De vaas is ingescand en op kleiner formaat 3d-geprint als replica voor de leden van de vereniging.

Saxion

Eline en Irene konden gebruik maken van de 3d-printtechnieken van Saxion Fablab bij het Hogeschool Saxion in Enschede. Saxion FabLab Enschede is een hightech openbare werkplaats waar iedereen de mogelijkheid heeft om een idee zelf te realiseren met behulp van moderne digitale productiemiddelen.

De overhandiging

Eline en Irene waren aanwezig in Paleis Het Loo, om het geschenk aan de Koning te overhandigen:

Foto door Theo van Woerden
Foto door Chris Slutter

Crossmedia Design

De grenzen tussen de verschillende ontwerpdomeinen (fotografie, illustratie, film, animatie) vervagen en het scala aan mogelijkheden groeit snel. Het werkveld heeft behoefte aan ontwerpers die kunnen omgaan met de grenzen en mogelijkheden van het nieuwe medialandschap en die conceptuele en visuele keuzes kunnen maken. De opleiding Crossmedia Design sluit nauw aan bij de beroepspraktijk van ontwerpers en loopt daar ook graag op vooruit. In deze brede opleiding word je vertrouwd gemaakt met alle ontwerpfacetten, uitingsvormen en media en dagen we je uit om hierin je eigen positie te bepalen en in te nemen.  

Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau

De collectie van de GVON omvat meer dan 7000 schilderijen, prenten, penningen, manuscripten, gelegenheidsceramiek, curiosa, gebruiksvoorwerpen, zilver en textiel. Het merendeel van de schilderijen is te zien in de historische vertrekken van Paleis Het Loo.